Nieuwe keuken of renoveren? Voor- en nadelen op een rij | MLD Projects

Nieuwe keuken of renoveren? Wij gaan voor het eerste!

Wij beantwoorden deze moeilijk vraag voor u: nieuwe keuken of renoveren?

Ziet uw oude keuken er wat gedateerd uit? Maar is die nog in goede staat en solide? Dan hoeft u die niet volledig te vervangen. Want renoveren is vaak goedkoper dan een nieuwe keuken en bijna even mooi. Op het eerste gezicht is dat een goed idee. Helaas komt een keukenrenovatie in de meeste gevallen een pak duurder uit dan verwacht... We leggen graag uit hoe dat komt.

Twijfelt u tussen een nieuwe keuken en renoveren? Anders gezegd tussen uw keuken renoveren of nieuw? Dan proberen we u te helpen bij uw keuze. In deze blog maken we u duidelijk wat het verschil is tussen beide en wat voor u het beste is. Met andere woorden? We zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Inspiratie nodig? Bekijk onze realisaties!

Nieuwe keuken of renoveren?

Uw oude keuken renoveren of nieuw? Gaat u voor een volledig nieuwe moderne keuken in mooie kleuren en coole designs of kiest u voor een gedeeltelijke renovatie? Hoe hakt u de knoop door op deze moeilijke vraag?

Even kort door de bocht. In eerste instantie lijkt het renoveren van uw keuken voordeliger dan het plaatsen van een nieuwe. Maar dat is niet altijd waar. Want als u begint aan een keukenrenovatie, kunnen onvoorziene problemen de kosten echt serieus doen stijgen. En er valt altijd wel een spreekwoordelijk lijk uit de kast.

Enkele basiszaken, goed om te weten

Bij een keukenrenovatie kunt u werkelijk alles vervangen, behalve de corpus en de sokkel. Hoe meer u vervangt en hoe meer u kiest voor luxueuze materialen en nieuwe toestellen, hoe duurder alles wordt. Maar uw keuken renoveren hoeft écht geen fortuin te kosten.

 • Is uw huidige keuken al wat ouder, de keukenelementen nog in prima staat, de indeling nog steeds naar wens?
 • Wilt u uw keuken opfrissen, slechts een paar onderdelen aanpassen? Niets ingrijpends veranderen.
 • Hebt u nood aan vernieuwing en een nieuwe look, wilt u opnieuw een inspirerende, uitnodigende en mooie keuken die er een stuk moderner uitziet?

In dat geval lijkt het renoveren van de keuken de perfecte oplossing, want de meeste logische én kostenbesparende. Trouwens, een gloednieuwe keuken installeren kost toch meer? Vaak klopt die redenering niet.

Oude keuken renoveren of nieuw? Waarom kiezen voor dat laatste?

Er zijn wel een aantal redenen te bedenken om te kiezen voor een renovatie van uw keuken. We sommen ze even voor u op.

 • Een keukenrenovatie kost – op het eerste gezicht – minder dan een compleet nieuwe keuken.
 • Het grootste deel van uw keuken blijft hetzelfde, slechts enkele onderdelen worden vervangen.
 • We denken aan nieuwe handgrepen, laden en nieuwe kastdeuren, een nieuw kleurtje verf op de muren, vervangen van keukenkasten, aanpassen van de spatwand, vervangen van het keukenblad, plaatsen van een nieuwe spoelbak en nieuwe keukenapparaten.
 • De keukenrenovatie verloopt zonder breken, u hoeft niets te slopen en op te bouwen.
 • U hoeft niet te sleutelen aan gas-, water- en elektriciteitsleidingen.
 • Dat alles leidt tot minder werk, minder werkuren en een lagere arbeidskost.
 • Het uitgespaarde geld kunt u eventueel investeren in een luxueuzere afwerking.
 • U kunt heel vlug opnieuw beginnen te kokkerellen, en dat is wellicht het grootste voordeel.

“De vakmannen van MLD Projects hebben ervaring in alle soorten nieuwe keukens, landelijke keuken, moderne keuken, antieke keuken...”

Een keukenrenovatie heeft ook nadelen

Nieuwe keuken of renoveren?Zoals Johan Cruyff al zei: "Elk nadeel heb zijn voordeel", of was de volgorde anders?

 • U kunt de indeling van uw keuken niet wijzigen. Wilt u dat wel, dan wordt het prijskaartje dubbel en zelfs driemaal zo hoog. In dat geval wordt een gloednieuwe keuken al meer de juiste keuze.
 • De kans bestaat dat de fabrikant de maat keukendeuren die u nodig heeft niet op voorraad heeft, dat hij die zelfs niet meer levert. Dan moet u op maat beginnen werken, maar een keuken op maat maakt alles weer duurder.
 • Hoewel een keukenrenovatie u zeker een nieuwe look bezorgt, hebt u nog geen nieuwe keuken. Op de duur kan dat leiden tot ergernis: waarom hebt u niet meteen gekozen voor een nieuwe keuken in plaats van renoveren?

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een keukenrenovatie?

Het antwoord op de vraag 'keuken renoveren of nieuw' is uiteindelijk altijd een afweging tussen wat u betaalt en wat u voor dat bedrag terugkrijgt.

De exacte prijs van een keukenrenovatie is vrijwel onmogelijk op voorhand in te schatten. Het renoveren van een keuken kost u vaak meer geld dan gebudgetteerd. Want zodra u eenmaal bezig bent, ziet u steeds weer andere zaken die u wilt vernieuwen. U ziet de uiteindelijke prijs van uw keukenrenovatie alsmaar oplopen, zelfs tot een bedrag waarvoor u bijna een volledig nieuwe keuken hebt.

We beginnen met de gemiddelde prijs van een compleet nieuwe keuken. Die ligt tussen de 6.000 en 15.000 euro. Met een keukenrenovatie komt u uit op een gemiddelde kostprijs van 1.000 tot 6.000 euro. Maar zoals hierboven uitgelegd, komt het finale bedrag vaak véél hoger uit, en u hebt geen nieuwe keuken. Op voorhand goed nadenken is altijd de moeite waard.

De kostprijs van een verbouwing van een keuken is afhankelijk van de grootte ervan, het aantal vierkante meter dus dat u ter beschikking hebt. Voor een grote keuken betaalt u meer dan voor een kleine of gemiddelde keuken. Verder bepaalt ook de keuze van het materiaal en eventueel nieuwe apparatuur het totaalbedrag. Vergelijk prijzen! En zoek naar een prijs op maat!

Conclusie: vaak is een nieuwe keuken beter dan renoveren

Professionele aannemer MLD Projects helpt u graag, of u nu kiest voor een nieuwe keuken of renoveren. Altijd opnieuw voeren we alles tot in de perfectie uit, ook de pleister- en schilderwerken.

 • U mag rekenen op een vlotte realisatie van uw keuken binnen de voorziene timing.
 • Eventuele problemen lossen wij op, u hoeft zich niets aan te trekken.
 • Voor een nieuwe keuken betaalt u altijd een vaste prijs. Daar komt nooit ook maar één eurocent bij.

Bovendien hebben we in de 20 jaar dat we bezig zijn al met verschillende keukenstijlen gewerkt. Van landelijke keuken en klassieke keuken tot minimalistische en moderne keuken, 98% van onze klanten zijn supertevreden.

Het werkgebied van MLD Projects bestrijkt nagenoeg heel Vlaanderen. Ons team is actief bezig met de renovatie keukens in appartementen, studio's en lofts in:

 • Oost-Vlaanderen
 • West-Vlaanderen
 • Antwerpen

Kunnen wij u ook helpen met uw nieuwe keuken in uw appartement, studio of loft? Een mooie investering als u het ons vraagt.

Ook geïnteresseerd in een renovatie keuken?  Of een renovatie badkamer? Of meteen een totaalrenovatie appartement?

--> Naar vorige blog: vijf beste tips voor het renoveren van uw appartement?

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een renovatie appartement?