Verlaagd btw-tarief. Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb ik recht op een verlaagd btw-tarief?

Renovatie loft

Wist u dat u bij de renovatie van uw appartement of loft een verlaagd btw-tarief krijgt? Het betreft zowel verbouwings-, afwerkings- als inrichtingswerkzaamheden aan de binnenzijde van het appartement of loft (bv afbraakwerken, vernieuwen of aanpassen sanitair en elektriciteit, bezettingswerken, plaatsing vloer, vernieuwen badkamer en keuken, schilderwerken,…), als aan de buitenzijde (bv plaatsing van een terras of nieuwe ramen en deuren,…). Kortom alle werken en materialen, met betrekking tot het uitvoeren van werkzaamheden in onroerende staat.

Hieronder vindt u de voorwaarden en aandachtspunten gekoppeld aan de btw-verlaging.

Voorwaarden

  • De werken moeten het omvormen, renoveren, verbeteren, herstellen of onderhouden van een appartement of loft als onderwerp hebben;
  • Het appartement of loft die gerenoveerd wordt, moet hoofdzakelijk gebruikt worden als privéwoning;
  • De uit te voeren werkzaamheden dienen betrekking te hebben op een appartement of loft van minstens 10 jaar oud;
  • De renovatie-, afwerkings- of inrichtingswerkzaamheden moeten worden gefactureerd aan een eindgebruiker.

Aandachtspunten

Hieronder enkele aandachtspunten bij het aanvragen van een verlaagd btw-tarief van 6%.

  • Handelingen

De levering en plaatsing van de materialen en het uitvoeren van de werkzaamheden dient door dezelfde aannemer te gebeuren.

  • Gebouw

De renovatiewerken moeten betrekking hebben op een woning, appartement of loft.

  • Ouderdom van de woning, appartement of loft

Als uw woning, appartement of loft ouder is dan 10 jaar kunt u genieten van een verlaagd btw-tarief. Om de ouderdom van uw woning te bepalen, wordt er gekeken naar de eerste ingebruikname.

  • Eindgebruiker

U moet zelf eindgebruiker zijn om te kunnen genieten van een verlaagd btw-tarief. Een eindgebruiker is de persoon die zakelijke rechten (eigendom) heeft of recht van genot (huren). Een aannemer kan zowel voor de eigenaar als huurder een opdracht uitvoeren tegen een btw-tarief van 6%.

Wenst u meer info over de renovatie, afwerking of inrichting van uw appartement of loft? Contacteer ons via het formulier op onze contactpagina.