Voorbereiding nieuwe keuken: 3 cruciale zaken | MLD Projects

Voorbereiding nieuwe keuken: 3 zaken om te regelen vóór plaatsing

Voorbereiding nieuwe keuken: 3 zaken om te regelen vóór plaatsing

Een goede voorbereiding is het halve werk, altijd en overal. Ook wanneer u kiest voor spiksplinternieuw is een grondige voorbereiding van een nieuwe keuken op zijn plaats. Want geloof ons vrij, het kopen van een keuken in een keukenwinkel is maar het begin. Daar komt héél wat meer bij kijken.

U hebt sowieso een duidelijk keukenplan én tijdschema nodig. Dat is immers de enige manier om extra kosten te besparen. Stel dat de elektrische en sanitaire leidingen niet goed zitten volgens het keukenplan of dat de elektrische leidingen niet volgens de richtlijnen van het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) zijn aangelegd. De tijd ontbreekt om dit tijdens de plaatsing van de nieuwe keuken nog in orde te brengen. Te vermijden dus.

We leggen hieronder voor u uit wat u allemaal op voorhand, dus nog voor de plaatsing van de keuken, moet regelen.

Een keukenwinkel is vooral een verkoper van keukens

De keukenwinkel verkoopt u in de eerste plaats een keuken, want dat is zijn corebusiness. De dag dat men uw keuken komt installeren gaat men ervan uit dat alle leidingen al op de juiste plaats zitten en al het voorbereidende werk achter de rug is.

Vaak bent u daar als koper niet op voorbereid, en dan moet u de dag dat de nieuwe keuken geplaatst wordt wel even hard slikken.

Lees er de volgende getuigenis maar eens op na:

"We hadden een keuken besteld bij een grote keukenbouwer. We zouden onze oude keuken op zondag afbreken en op donderdag zou de nieuwe keuken dan worden geplaatst. Pas toen de keuken op zondag leeg was, zagen we hoeveel werk er nog was aan de elektriciteits- en waterleidingen. Die moesten nog allemaal worden aangepast en vernieuwd. Gelukkig kenden we een aantal mensen die ons nog last-minute konden helpen, anders was het een ramp geweest. Voordat de keuken er staat, moesten we ook nog de muren pleisteren en een vloerder inschakelen. Ook dat had onze verkoper niet voorzien..."

Christine Bonheure, Oostakker

MLD Projects doet al het nodige voorbereidingswerk dat bij het plaatsen van een keuken komt kijken. Inclusief de volledige afwerking. Want een nieuwe keuken verdient dat! En u ook.

Tijdschema voorbereiding nieuwe keuken

Een nieuwe keuken vereist planning en veel voorbereiding. Begin er dus vroeg aan en maak een tijdschema op. Dat is nodig, want een keukenwinkel verkoopt u een keuken en levert u een bijbehorend keukenplan. Daarna komt men de nieuwe keuken installeren maar daar blijft het bij. Alle voorbereidingen nieuwe keuken laat men gewoon aan u over. Makkelijk zat, voor hen toch.

Het is daarom een goed idee om een professionele aannemer als MLD Projects te vragen u te helpen bij alle voorbereidings- en afwerkingswerken.

Hoe bereidt u zich voor op de installatie van een nieuwe keuken?

In alle gevallen is het inderdaad aan u om ervoor te zorgen dat op het moment dat de nieuwe keuken wordt geplaatst, alles correct zit volgens het keukenplan van de keukenwinkel:

 • afbraak van de huidige keuken,
 • correcte en conforme plaatsing van stopcontacten en sanitaire leidingen,
 • geëgaliseerde of bepleisterde muren,
 • eventuele vernieuwing van de keukenvloer,
 • schilderen van het plafond en de muren,
 • betegelen van de muur,
 • ...

Plan zeker vooruit en beslis tijdig wie de voorbereidende werkzaamheden van uw nieuwe keuken gaat uitvoeren.

Voorbereiding nieuwe keuken: 3 zaken om te regelen vóór plaatsing

MLD-Projects helpt u deskundig bij de voorbereiding van uw nieuwe keuken

Voor welke voorbereidende werken kunt u een beroep op ons doen?

1. Wij passen alle verschillende soorten leidingen aan

Waar gaan de verschillende soorten leidingen komen? Dat is de basisvraag bij de voorbereiding van de nieuwe keuken.

Waterleiding

Waterleidingen en -afvoeren zijn essentieel in elke keuken. Die zijn geplaatst in functie van uw oude keuken. Voor een nieuwe keuken dient u ze aan te passen en te vernieuwen afhankelijk van de plaats waar de nieuwe keukentoestellen komen. Hebt u ooit een lekkende afvoer gehad? Dan weet u hoe belangrijk die zaken zijn.

Belangrijke vragen om te bekijken:

 • Waar komt de watertoevoer de keuken binnen?
 • Hoe verlaat het water de ruimte?
 • Waar zit de vaatwas- en gootsteenaansluiting?
 • ...

Zitten de waterleidingen en -afvoeren wel op de juiste plaats, daar waar de gootsteen, waterkraan en vaatwasser komen te zitten? Dat kan anders zijn dan in uw oude keuken. Alle die informatie staat op het keukenplan van de keukenwinkel en dient nauwgezet te worden opgevolgd. Zijn deze aansluitingen niet correct geplaatst, dan kan men de nieuwe keuken niet installeren.

Met al die voorbereidingswerken helpt MLD Projects u graag.

Elektriciteit en verlichting

Elektriciteit is het levensbloed van elk keukenapparaat. Zonder stroom werkt niets naar behoren. De plaats waar de stopcontacten zich bevinden is dan ook uitermate belangrijk en hoofdonderdeel van de voorbereiding nieuwe keuken.

Bent u van plan een koelkast, kookfornuis, microgolfoven, combi-oven, dampkap, vaatwasser, boiler of een ander groot keukenapparaat te installeren? Dan moet u vooruit plannen en de stopcontacten op de juiste plaats zetten, volgens het keukenplan.

Sommige keukenapparaten dienen apart gezekerd te worden volgens de normeringen van het AREI. Doet u dan niet, dan loopt u het risico dat:

 • Bij gelijktijdig gebruik van verschillende toestellen de zekeringen uitvallen,
 • de installatie later niet wordt goedgekeurd door het keuringsorganisme.

Indien de elektriciteit niet is geplaatst volgens de richtlijnen van het AREI en er ontstaat brand, dan is dit een eerste discussiepunt voor de verzekeringsmaatschappij.

U moet ervoor zorgen dat de plaats van de stopcontacten op voorhand is aangepast volgens het plan van de keukenbouwer. Zitten de stopcontacten op de verkeerde plaats, dan kan de keuken niet worden geplaatst. U ziet het, een grondige voorbereiding nieuwe keuken is belangrijk.

MLD Projects houdt rekening met volgende factoren:

 • Waar loopt de stroom door het huis?
 • Zijn de toestellen correct aangesloten in de zekeringskast?
 • Zitten de stopcontacten correct volgens het keukenplan?
 • Zal de bedrading niet in de weg zitten van loodgietersbuizen?
 • Dienen er extra voedingskabels voorzien te worden?
 • Of extra schakelaars voor de verlichting onder de bovenkasten?
 • Extra stopcontacten in het werkblad?
 • Welk type stopcontact is vereist?
 • ...

Gasleiding

Als u thuis gaat koken en kiest voor gas, dan hebt u uiteraard een gaskraan nodig. Dat is één van de belangrijkste onderdelen van een keuken omdat het de gastoevoer naar apparaten zoals fornuizen en ovens in- en uitschakelt.

Gas kan ook best gevaarlijk zijn als het lekt. U zorgt er dus maar beter voor dat uw gasaansluiting betrouwbaar en veilig is.

Ook daar helpt een deskundige aannemer als MLD-projects u mee.

2. Wij maken uw muren egaal

Indien u dat wenst voorzien we daarnaast een gyprocplafond met inbouwverlichting.

Bent u van plan de muren en het plafond van uw keuken netjes in een nieuw kleurtje te steken? Wij bereiden de muren en het plafond voor op de schilderwerken. Dat betekent dat we wanden pleisteren of bijplamuren.

De muren horen inderdaad recht, glad en waterpas te zijn, om uw keuken er correct tegenaan te kunnen plaatsen. Op een scheve muur kan immers niemand werken.

Ook voor het verwijderen van muren in de keuken, plaatsen van wanden en gyprocplafonds, schilderwerken, … kunt u bij ons terecht. Wij toveren uw verouderde keuken deskundig om tot een mooi, decoratief geheel, met oog voor detail.

Ook hier helpt MLD Projects u graag.

3. We leggen ook uw vloer

De keuken is het hart van elk huis, wordt dagelijks meerdere keren vaak gebruikt en verdient alleen daarom al een goede vloer.

De belangrijkste onderdelen van een goede vloer?

 • Een vloer moet er goed uitzien,
 • comfortabel aanvoelen,
 • en gemakkelijk schoon te maken zijn.

Hoe gaan we te werk? We verwijderen uw oude vloer of plaatsen een nieuwe vloer boven op de bestaande, verwijderen plinten, soms is het noodzakelijk de chape te verwijderen tot op de betonplaat. Vervolgens egaliseren of plaatsen we een nieuwe chape. Pas daarna leggen wij uw nieuwe vloer.

Wij laten de keuze van het type vloer graag aan u over: of u nu kiest voor parket, laminaat, kurk, vinyl, tegels..., het maakt niet uit.

MLD Projects legt die voor u, deskundig en professioneel. Wij hebben ervaring met alle soorten vloeren.

Voorbereiding nieuwe keuken is o zo belangrijk

Nieuwe keuken gekocht in een keukenwinkel? Wacht dan zeker niet op de dag van de plaatsing om uw elektra, loodgieterswerk, vloer, muren, vals plafond, ... in orde te krijgen. Want dan bent u hopeloos te laat en staat u met de handen in het haar.

Op zoek naar een specialist voorbereiding nieuwe keuken? MLD Projects helpt u graag!

Ook voor de renovatie van uw keuken of de plaatsing van een nieuwe keuken kunt u bij ons terecht.

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een renovatie appartement?