Vergrijzing in België. Overslaan en naar de inhoud gaan

De bevolking veroudert: de gevolgen voor de woningmarkt

Renoveren loft

In België zien we een hoge vergrijzingsgraad. Het aantal 65-plussers stijgt het meest in de provincie Antwerpen. In 2027 zal de kust echter het hoogste aantal ouderen tellen.

De vergrijzing van onze maatschappij zorgt voor heel wat problemen in de woningmarkt. Elk jaar neemt het aantal inwoners in België toe. Dit is vooral in grotere steden zoals Brussel of Antwerpen, maar ook in grensgemeenten. De groei wordt veroorzaakt door de nationale migratie en de oudere bevolking.

Belgische bevolking veroudert

De bevolking in België zal in de komende decennia fors verouderen. Dit wordt veroorzaakt door 2 factoren:

  • De babyboom na de 2de wereldoorlog zorgde voor een sterke stijging van het geboortecijfer;
  • De levensverwachting neemt steeds toe en zal in de toekomst nog evolueren.

De gevolgen van de vergrijzing hebben vooral een invloed op vlak van gezondheids- en huisvestigingsvoorzieningen.

Gevolgen voor de woningmarkt

Oudere mensen blijven een eigen stek verkiezen boven het wonen in een woon-zorgcentrum. Maar hun eigen stek is vaak te groot of niet te onderhouden. Net daarom stappen er veel ouderen over naar een appartement of loft.

Dit betekent dat er heel wat renovaties door te voeren zijn. Zo is sanitair of verwarming vaak gedateerd, zijn er andere herstellingen nodig en wenst u uw appartement of loft in te richten volgens uw smaak. Herstellingen, afwerking en inrichting, die niet alleen de levensomstandigheden, maar ook de levenskwaliteit verhogen en van uw appartement of loft een thuis maken.

Wenst u meer info over de renovatie van uw appartement of loft? Contacteer ons.