Vergrijzing van de bevolking, en wat nu? | MLD Projects

De bevolking veroudert: de gevolgen voor de woningmarkt

Renoveren loft

In Vlaanderen zien we een enorme vergrijzing van de bevolking. Met als gevolg een verdichting in Vlaanderen. Het aantal 65-plussers stijgt het meest in de provincie Antwerpen. In 2027 zal de kust het hoogste aantal ouderen tellen. MLD Projects ging op zoek naar een aantal cijfers én redenen.

De vergrijzing van onze maatschappij zorgt voor heel wat problemen in de woningmarkt. Elk jaar neemt het aantal inwoners in België toe. Dit is vooral in grotere steden zoals Brussel of Antwerpen, maar ook in grensgemeenten. De groei wordt veroorzaakt door de nationale migratie en de oudere bevolking.

Vergrijzing van de bevolking in Vlaanderen én in België

De bevolking in België zal in de komende decennia fors verouderen. Dit wordt veroorzaakt door twee factoren:

  • De babyboom na de 2de wereldoorlog zorgde voor een sterke stijging van het geboortecijfer;
  • De levensverwachting neemt steeds toe en zal in de toekomst nog evolueren.

De gevolgen van de vergrijzing hebben vooral een invloed op vlak van gezondheids- en huisvestigingsvoorzieningen.

Gevolgen voor de woningmarkt? Verdichting in Vlaanderen

Oudere mensen blijven een eigen stek verkiezen boven het wonen in een woon-zorgcentrum. Maar hun eigen stek is vaak te groot of niet te onderhouden. Net daarom stappen er veel ouderen over naar een appartement of loft. En zo is de verdichting in Vlaanderen een feit, allemaal het gevolg van de vergrijzing van de bevolking.

Dit betekent dat er heel wat renovaties uit te voeren zijn. Het sanitair of de verwarming is vaak gedateerd, vaak zijn er andere herstellingen nodig en wenst u uw appartement of loft in te richten volgens uw smaak. Herstellingen, afwerking en inrichting, die niet alleen de levensomstandigheden, maar ook de levenskwaliteit verhogen en van uw appartement of loft een thuis maken.

Wenst u meer info over de renovatie van uw appartement of loft? Contacteer ons.

 

Ook geïnteresseerd in meer info over een renovatie keuken? Of een renovatie badkamer? Of meteen een totaalrenovatie appartement?

--> Of in de blog verdichting in Vlaanderen, wat nu?