Verdichting in Vlaanderen, wat nu? | MLD Projects

Verdichting in Vlaanderen. Wat nu?

Renoveren appartement

Tegenwoordig zien we steeds meer verdichting in Vlaanderen en in de Vlaamse landschappen. Verdichting betekent dat mensen steeds dichter bij elkaar gaan wonen.

Wat veroorzaakt de verdichting in Vlaanderen?

Hiervoor vindt MLD Projects drie belangrijke oorzaken.

  1. Hoge woningprijzen

In 2019 stegen de woningprijzen in Vlaanderen met 3,52%. Dit is vier keer sneller dan de inflatie (0,76 procent). Vastgoedmakelaar ERA en KU Leuven concludeerden dit in hun jaarlijkse barometer. Het is de eerste keer in 10 jaar dat het verschil tussen de stijging van woningprijzen en de inflatie zo groot was.

  1. Strengere energienormen

Elke woning, appartement of loft moet tegenwoordig voldoen aan de EPB-eisen van de Vlaamse Overheid. Deze afkorting staat voor ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’.

De EPB-eisen hangen af van enkele voorwaarden:

  • bestemming van het gebouw (wonen, handel, cultuur,...);

  • aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, energetische renovatie,...).

  1. Schaarser wordende ruimte

Er is in Vlaanderen steeds minder bebouwbare ruimte. Elementen zoals de betonstop zijn actueel. Het is belangrijk om dergelijke maatregelen positief op te nemen en niet als bedreiging te zien. De openbare ruimte wordt steeds schaarser en dat vraagt om een verandering in onze attitude. We moeten nu al uitkijken naar de toekomst en onze bouwplannen hierop aanpassen. Steeds meer zullen bestaande appartementen en lofts worden gerenoveerd, afgewerkt en ingericht.

Kiest u als gevolg van de verdichting in Vlaanderen voor een nieuwe woonst? Wenst u meer info over de (totaal)renovatie van uw appartement of loft? Contacteer ons.

 

Ook geïnteresseerd in meer info over een renovatie keuken? Of een renovatie badkamer? Of meteen een totaalrenovatie appartement?

--> Of in de blog De bevolking veroudert, wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt?