Versoepeling renovatiewetgeving. Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit zijn de nieuwe maatregelen in de renovatiewetgeving

Renovatiewetgeving appartement

Heel wat appartementsgebouwen in de Vlaamse steden en gemeenten hebben nood aan een opknapbeurt. Ze bestaan vaak uit verouderde en niet energiezuinige materialen. Een versoepeling in de wetgeving was daarom aan de orde.

De versoepeling in de wetgeving is bedoeld voor de eigenaars van appartementsgebouwen en vergemakkelijkt de renovatie van de gemeenschappelijke ruimtes zoals de inkom, trap, gevel, lift en in sommige gevallen ook de tuin.

Nieuwe maatregelen

  1. Lager stemmingspercentage

Vroeger was het zo dat voor de renovatie van de gemeenschappelijke ruimtes maar liefst 75% van de bewoners van het appartementsgebouw akkoord moesten gaan met de herstellingen.

Met de nieuwe wetgeving is dit slechts 66% van de bewoners dat hun akkoord moet geven.

  1. Bijdrage in reservefonds

Deze maatregel verplicht alle eigenaars om een bijdrage te leveren in het reservefonds. Het reservefonds is een kapitaal dat opzij wordt gelegd om te gebruiken voor renovaties.

  1. Niet betalen = niet beslissen

Deze wijziging is van toepassing voor bewoners die niet meebetalen in de renovatie van bepaalde gemeenschappelijke delen. Bijvoorbeeld een eigenaar op het gelijkvloers die niet hoeft mee te betalen voor de lift, omdat deze eigenaar er geen baat bij heeft. Door deze maatregel krijgt hij ook geen beslissingsrecht in deze renovatie.

Meer weten over de renovatiewetgeving van appartementen en lofts? Neem contact met ons op.